Hommustallrik

Alltså denna rätt, det är en sån vinnare! Är väldigt svag för meze och det är roligt att skapa sin egen tallrik med olika godsaker. Denna rätt är dessutom helt vegansk och hommusen får spela huvudrollen då det går att doppa allt på tallriken i den. Förutom hommus innehåller denna rätt klyftpotatis, chilistekt aubergine, tabbouleh, avokado och spenat.
 
Hommus:
2 burkar kikärtor
1 stor vitlöksklyfta
1-2 citroner, saften
Massvis med spiskummin
Olivilja 
Himalayasalt
Svartpeppar
 
Mixa med stavmixer eller i matberedare de avrunna kikärtorna, med lite av spadet, riven vitlöksklyfta, citronsaft, spiskummin, salt, svartpeppar och lite olivolja. Tillsätt mer kikärtsspad, olivolja eller vatten för att får en krämig konsistens. 
 
Du behöver också:
Potatis
Aubergine
Chiliflakes
Tomater
Rödlök
Persilja
Mynta
Mer citron
Avocado
Bladspenat
 
Klyftpotatis:
Baka potatisklyftor i ugnen i en form med olivolja och salt tills de fått fin färg, 225 grader i 20-30 min.
 
Chilistekt aubergine:
Stek skivad aubergine i olivolja med chiliflakes och salt.
 
Tabboulehinspirerad sallad:
Hacka 2 tomater och blanda med lite finhackad rödlök, 2 dl hackad persilja, 1/2 dl hackad mynta, mycket citronsaft (det ska vara syrligt!), en skvätt olivolja, lite salt och svartpeppar. 
 
Lägg upp allt på en tallrik med hommusen i mitten, toppa med chiliflakes och frön som tex hampafrön. Lägg till en extra citronklyfta för det kan inte bli för syrligt i denna rätt, mums! 
 
 
 
 
 
aubergine - klyftpotatis - libanesisk mat - meze - middag - tabbouleh - tabbouli - vegan food - vegansk mat - veganskt