Turmeric chai latte

Hej fina ni!
 
Som utlovat kommer här mitt recept på denna värmande och goda dryck, en form av chai latte med gurkmeja! Gurkmeja sägs vara bra på många sett när det kommer till vår hälsa, det sägs vara inflammationsdämpande, det ska sänka blodsocker och det skadliga kolesterolet, skydda cellväggarna och förebygga hudproblem. Jag är inne på min andra förkylning på några veckor och gjorde denna dryck här om dagen för att värma mig och för att dricka något som verkade lenande i halsen. Superbra alternativ om man blir trött på vanligt te som jag druckit en hel del dessa dagar. 
 
 
Till en kopp behöver du:
3 dl havremjölk
Malna kryddor:
Kanel
Kardemumma
Ingefära
Gurkmeja
1 squeeze agavesirap
1 nypa himalayasalt
1 påse ekologiskt grönt chai-te
 
Häll havremjölken i en kastrull och tillsätt kryddorna, här kan du ta lite efter vad du gillar, jag gillar till exeplel kanel väldigt mycket så jag öste på extra med det! Tillsätt saltet och agavesirapen (går såklart att använda honung om man hellre vill det men jag ville ha den helt vegansk). Värm tills det börjar ånga, det måste inte koka. När det var varmt la jag i en påse med ekologiskt grönt chai-te för att få en extra smakboost och för att få ta del av egenskaperna som grönt te har (läs: koffein!). Tyckte att det blev väldigt gott! Ta ut tepåsen och vispa sedan lite extra för att få ett härligt skum. Häll upp i din favoritmugg, drick och njut! 
 
autumn - cold - förkylning - guldmjölk - höst - turmeric latte

Stekt gnocchi med färsk tomatsås och mozzarella

Här kommer en supermegaenkel middag! Väldigt få ingredienser men väldigt mycket smak!

 

För två personer:

1 paket färsk gnocchi

500 g tomater, gärna körsbärstomater 

1 vitlöksklyfta

Färska örter som rosmarin, timjan och basilika

1 paket mozzarella

Vitvinsvinäger

Olivolja

Honung

Himalayasalt

Svartpeppar

Börja med att hacka tomaterna och skiva vitlöken. Låt fräsa i olivolja med örterna (vänta med basilika om du har det) tills vitlöken mjuknar. Tillsätt en liten skvätt vinäger, lite honung (mängden kan anpassas efter hur söta tomaterna är), basilika, salt och peppar och låt puttra några minuter. Häll eventuellt i lite vatten för att få en lite mer såsig konsistens. När såsen puttrar så stek gnocchin i en stekpanna i olivolja tills den är gyllenbrun, ingen kokning behövs! När gnocchin är klar lägger du upp den på tallrikar, sedan såsen och toppar med riven mozzarella, olivolja, salt och peppar! 

 
cooking - easy cooking - everyday cooking - vardagsmat - vardagsmiddag - vegetarian - vegetarisk vardag - vegetariskt

Vaniljgröt med banan och nektarin

För några år sen gillade jag inte alls havregrynsgröt, men något har hänt, nu tycker jag att det är jättegott! Det är även en perfekt frukost som mättar och är full med nyttigheter, fiber, långsamma kolhydrater och protein från havren. Jag tycker också det finns många olika sätt att variera gröten på, som här med vanilj, banan och nektarin! Jag låter alltid havregrynen stå i vatten under natten, på det sättet blir det enklare för magen att bryta ner den när den landar i magen, men det sparar även tid på morgonen! Nu vill jag dela med mig av mitt grundrecept på gröt, scrolla ner lite!

 

Havregrynsgröt grundrecept:

1 dl havregryn (använder alltid Sempers glutenfria havregryn, gluten används ofta vid behandling av havregrynen men hör egentligen inte hemma där så därför köper jag glutenfria)

1 tsk chiafrö

1 tsk linfrö

2 dl vatten

Blanda ihop i en kastrull och låt stå i rumstemperatur över natten.

På morgonen tillsätter jag alltid lite himalayasalt och kokar sedan upp gröten som får koka i några minuter under omrörning. 

Denna morgon var jag sugen på vaniljgröt! Detta innebär helt enkelt att jag tillsätter lite äkta bourbon vaniljpulver i gröten också när jag ska koka den. Det passade väldigt bra med skivad nektarin, banan, kokos och frön.

 

Gillar ni gröt? 

havregrynsgröt - havremjölk - mon amie - nektarin - oatmeal - oatmilk - oats - rörstrand - vaniljgröt - vanilla oats